Tenuta Caprazo

Původ názvu vinařství Caparzo je podle středověkých map z historického Ca’Pazzo, ale podle jiných zdrojů může pocházet i z latinského „Caput Arsum“, což znamená „místo dotčené sluncem“. Počátky historie vinařství sahají do 60. let 20. století, kdy skupina milovníků Toskánska a dobrého vína koupila starý statek s vinicemi v Montalcinu. Statek byl časem zrekonstruován a modernizován a vinice byly nově osázeny. V krátkém čase pak bylo na trh s vínem uvedeno Brunello di Montalcino. Od zasazení první řádky vinic uplynulo 30 let a vinařství Caparzo v roce 1998 koupila Elisabetta Gnudi Angelini, která za pomoci svého syna Igina a dcery Alessandry kombinuje tradice s inovacemi a vytváří tak vysoce kvalitní víno, které v sobě nese vynikající ráz tohoto území. Caparzo je historické vinařství, které začlo s produkcí vín Brunello již v době, kdy v Montalcinu působilo jen 15 vinařství, přičemž dnes je jich více než 200.

2az2

Vinařství Caparzo má celkovou rozlohu 200 hektarů, z toho 90 hektarů je pokryto vinicemi, které se rozkládají na svazích podoblasti Montalcino. A právě odtud, z kopcovité oblasti v nadmořské výšce v rozmezí od 220 do 300 metrů nad mořem, pocházejí ty nejlepší hrozny z CRU vinic La Casa, La Caduta, Il Cassero, San Piero Caselle a další. Na začátku září se začínají sklízet bílé hrozny na výrobu vína Le Grance, pak ve třetím týdnu se pokračuje sklizní červených hroznů a končí se v polovině října s hrozny bílého muškátu, vinné révy, které má své prastaré kořeny právě v této oblasti. Tato pozdní sklizeň se projevuje ve velmi omezeném počtu lahví Moscadello di Montalcino d.o.c. Barvy a vůně celé této toskánské oblasti jsou jedinečné v každém ročním období a všechny je můžete nalézt ve sklenici vína. Podoblast Montalcino je kolébkou Brunella, které se vyrábí pouze z hroznů Sangiovese.

Již zmíněné tradice s inovacemi se dokonale snoubí ve vinařském sklepě, jehož kapacita překračuje hranici 10 000 hektolitrů vína. Kvašení probíhá v nerezových tancích. Zrání vína již pak v dřevěných sudech, přičemž typ dřeva se liší v závislosti na typu vína. I proto najdeme ve sklepě zejména velké dubové sudy ze slavonských dubů, ve kterých dozrává Brunello nejvyšších kvalit.

Vinařství naleznete v Toskánsku

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem

  • Skladem Výrobce: Tenuta Caprazo
    Tenuta Caparzo patří dnes již k historickým sklepům v Montalcino. První Brunello zde vzniklo v roce 1970, kdy v celé zóně existovalo jen 15 vinařství. Dnes jich je v Montalcinu přes 200. Vzhledem ke své historii je Caparzo více na straně...

    885 Kč
  • Skladem Výrobce: Tenuta Caprazo
    Toto Brunello Riserva je produkováno jen v nejlepších ročnících, kdy hrozny mají dostatek kyselin i cukru. Selekci hroznů dělá osobně winemaker Massimo Bracalente a jedná se o výběr nejlepších hroznů. Prvně jej vyprodukovali v roce 1980 a vždy se...

    1 479 Kč

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem